Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Articol vizualizat de : 379 ori

Rangul bun cu cheltuială se ţine

În tăcere, Bacăul a pierdut un grad. De la municipiu de rangul I a ajuns municipiu de rang II. Ceea ce, într-o simplă discuţie, poate că nu ar conta prea mult. Dar ca idee de ansamblu şi ca impact de viitor decăderea respectivă se poate dovedi extrem de dureroasă pentru viitorul oraşului. Bacăul s-a dus mai la vale, şi asta nu doar din pricina scăderii populaţiei. Este vorba despre un cumul de factori care, în cele din urmă, au fost decisivi pentru Bacău.

Autorităţile locale au admis că Bacăul s-a dus la vale. Acest lucru este cuprins în Hotărârea Consiliului Local nr. 263/2011 privind strategia de dezvoltare durabilă a oraşului. Acolo este scris, negru pe alb, că Bacăul nostru mult iubit a fost municipiu de rangul I până în 2007 când s-a ajuns la concluzia că importanţa oraşului este mult umflată. Şi, cu toate că la guvernare se aflau liberalii lui Călin Popescu Tăriceanu, fost premier, şi implicit ai primarului Romeo Stavarache, Bacăul a fost trecut în categoria municipiilor de rang II. Conform legii 351/2001 privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului naţional, localităţile de rangul I sunt municipii de importanţă naţională, cu influenţă potenţială la nivel european, în timp ce acelea de rangul II sunt municipii de importanţă interjudeţeană, judeţeană sau cu rol de echilibru în reţeaua de localităţi. Diferenţa este deja vizibilă şi creşte exponenţial o dată cu aprofundarea textului de lege.

Astfel, rangul unei localităţi semnifică o “expresie a importanţei actuale şi în perspectivă imediată a unei localităţi în cadrul reţelei din punct de vedere administrativ, politic, social, economic, cultural etc., în raport cu dimensiunile ariei de influenţă polarizate şi cu nivelul de decizie pe care îl implică în alocarea de resurse. Această importanţă trebuie să îşi găsească corespondentul şi în nivelul de modernizare”. Aşadar, în funcţie de rang, municipiile stau la rând şi pentru a beneficia de sprijin financiar, pentru a fi parte a unor proiecte mai ample sau pentru a fi implicate într-o serie de proiecte care trec de nivelul judeţean sau chiar naţional, intrând în parteneriate la nivel european.

Depopularea e de vină…

Motivul principal pentru care Bacăul a “căzut în B” ţine de scăderea numărului populaţiei, în contextul în care una dintre cerinţele legii 351 prevede expres o populaţie de peste 200.000 locuitori. Dar nu se întreabă nimeni cum de a pierdut Bacăul aproape o treime din populaţie în aproximativ 10 ani. Pentru că de fapt acolo este adevărata cauză… Scăderea natalităţii este o realitate incontestabilă, dar nu s-a ajuns la un dezechilibru într-atât de semnificativ între rata naşterilor şi cea a deceselor în Bacău, iar datele statistice dovedesc acest lucru pe deplin. Mai degrabă este vorba de o migraţie susţinută a populaţiei din Bacău. Ceea ce constituie un aspect relevant şi tragic pentru ceea ce a ajuns Bacăul acum. Un oraş cu o populaţie îmbătrânită, din care cei care au o specializare fug unde văd cu ochii din pricina absenţei oricărei şanse la o viaţă decentă. Aceasta este de fapt adevărata tragedie a Bacăului care, dintr-un pol economic şi administrativ real, a devenit o capitală a pavelelor, lipsită de locuri de muncă şi de perspective. Rangul doi pe care l-a primit urbea lui Bacovia este o încununare fără precedent a administraţiilor performante care s-au succedat în ultimii 16 ani. Şi cei care încă mai speră la un viitor mai bun să se uite la investiţiile din Bacău. Vor fugi şi ei, asemenea zecilor de mii care au plecat deja încotro au văzut cu ochii.

Descalificaţi de administraţie

Demolările au dus la migraţie. Lipsa locurilor de muncă a dus la migraţie. Investiţiile inexistente au generat migraţie. Politizarea banului public a creat migraţie. Şi tot aşa. Un lanţ al slăbiciunilor creat şi întreţinut cu maximum de atenţie de către cei care au avut pe mână puterea în Bacău. S-au creat camarile, grupuri de interese care au căpuşat tot ceea ce s-a putut şi încă se mai poate căpuşa. Iar Bacăul a suportat consecinţele. În paralel a fost atent cultivată imaginea omului care “a făcut ceva”, pentru a se garanta continuitatea la butoanele financiare ale oraşului. Strategie care şi-a atins scopul cu brio. Iar cei care rămân şi se vaită că nu au locuri de muncă, că nu se mai descurcă, pot foarte bine să servească din sandvişurile cu pavele care se dau de două ori pe an prin bunăvoinţa celor pe care mult prea mulţi i-au crezut şi i-au ales…

Social

Scris de la 23 iulie 2012. Adaugat in Administratie. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *