Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Articol vizualizat de : 978 ori

Cumnatul Stănilă, cercetat de DNA

Se strânge laţul în jurul anturajului primarului Romeo Stavarache

Apropiaţii primarului Romeo Stavarache încep să aibă, pe capete, probleme cu justiţia. După ce acum vreo două săptămâni cumătrul Constantin Apostol, directorul Agenţiei Regionale de Dezvoltare Nord-Est a fost trimis în judecată alături de soţia lui consilierului judeţean Lucian Ciubotariu, candidatul USL la un loc de deputat în colegiul 3, acum a venit rândul cumnatului. Cumnatul Marius Stănilă, cel care susţinea că nu a avut nicio discuţie pe plaiuri exotice cu reprezentantul unei anumite firme care s-a lipit de unul dintre cele mai grase contracte de la bugetul local.

Dar acum situaţia este alta. Stănilă, în calitate de director la CET Bacău, a decis de capul lui să taie alimentarea cu energie electrică unui client. Pe motiv că acel client ţine de o anumită persoană care lui nu îi place. Şi nu îi place pentru că este vorba de conducerea unui anumit trust de presă, unde numele lui Stănilă şi al primarului Stavarache nu apar la loc de cinste…

Pe numele lui Stănilă a fost formulată o plângere penală, în care se menţionează că este vorba de săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi de abuz în serviciu în formă calificată. Aceasta pentru că Stănilă a decis să înceteze un contract doar pentru a-şi plăti o serie de poliţe personale. Contractul între CET şi Asociaţia Club Karting Selena s-a derulat fără probleme sau plângeri din partea vreuneia dintre părţi, obligaţiile contractuale constând pe de o parte în furnizarea de energie electrică şi pe de altă parte în plata preţului stabilit fiind respectate fără vreo problemă. Dar Stănilă a trimis o notificare prin care a adus la cunoştinţa conducerii Asociaţiei că termenul contractului va expira şi nu intenţionează să îl mai prelungească. Faţă de această poziţie, s-au trimis o serie de adrese către CET Bacău prin care s-a solicitat în repetate rânduri menţinerea contractului, a cărui încetare ar conduce la închiderea activităţii Asociaţiei, care are în administrare un restaurant, un motel, o terasă, două piste de karting, un club şi o parcare. Stănilă a rămas însă tare pe poziţii şi nu a dorit să reînnoiască vreun contract. Asta deşi CET Bacău nu este proprietara reţelei de distribuţie a energiei, ci doar o administrează de comun acord cu E.On.

Şantaj pe faţă

Văzând că nu există loc de comunicare prin intermediul adreselor oficiale, Asociaţia şi-a trimis un reprezentant în audienţă la Marius Stănilă, pentru a discuta cu acesta vizavi de efectele întreruperii furnizării energiei electrice. Acestuia i s-a demonstrat încă o dată că nu au existat probleme în derularea relaţiilor contractuale, dar finalmente cumnatul primarului, numit în funcţie imediat după ce Stavarache a câştigat Primăria Bacău, a subliniat clar motivul real pentru care nu doreşte să reia contractul. De fapt, Stănilă s-a arătat deranjat că în cotidianul ”Deşteptarea” au apărut de-a lungul timpului articole critice la adresa sa şi a CET şi a solicitat oprirea acestui gen de articole în schimbul reluării relaţiilor contractuale. Trustul „Deşteptarea” ar urma să nu mai scrie nimic critic la adresa persoanei sale şi nici despre problemele de la CET Bacău, altfel nu există nicio şansă pentru continuarea furnizării de energie electrică din sistemul de cogenerare al CET. Reprezentantului Asociaţiei Club Karting Selena i s-a spus să comunice condiţiile sale către administratorul unic al Deşteptarea SA şi efectele neconformării… O nouă audienţă s-a soldat cu aceleaşi condiţii ale lui Marius Stănilă, doar că de această dată convorbirea cu reprezentantul Asociaţiei a fost înregistrată. Şi se aude foarte clar vocea directorului comercial de la CET care reiterează exact aceleaşi condiţii pentru ca Asociaţiei să nu îi fie sistată furnizarea de energie electrică. Să nu uităm că CET Bacău este societate publică în subordinea munucipalităţii şi că inclusiv grupul de cogenerare nu este investiţie din fonduri private ci din bani europeni şi de la bugetul local. Aşadar, relaţiile contractuale ar trebui să fie dintre cele mai libere, fără vreo imixtiune a politicului.

Ce zice Stănilă…

Într-o moldovenească impecabilă, Stănilă şi-a formulat cererile fără să ştie că este înregistrat. „Da’ nu, da’ di ci să fie aşa? Da di ci omu care face aşa, spune bă, asta-i presa şi să aibă relaţii comerciale cu mine. Eu nu vreau să am… (…) Deci eu nu vă reziliez contractul pentru neplată sau pentru altceva. Nu vi-l reziliez. Pur şi simplu contractul s-a încheiat şi nu mai vreau să fac alt contract. (…) Am o marfă pe care o vând cui vreau eu. (…) Pur şi simplu nu mai vreau să continui o relaţie comercială. Atât. Fiindcă nu pot să accept. Eu am înţeles, presa-i presă, da doamnă, presa-i presă? Face presa ce vrea? Da? Şi o gândiţi într-un aşa fel: «Domne, nu te supăra, ăsta e articolul». Da di ci trebuie să am eu relaţii comerciale cu acel om? Înţeleg că e dreptul lui să facă ci vrea că asta-i presa, să facă ci vrea, da’ nu sunt obligat să am şi relaţii contractuale cu el, comerciale. Deci spun dom’ne, tu fă-ţi presa aşa cum ştii şi eu îmi fac relaţiile comerciale aşa cum vreau eu şi cum cred eu. (…) Şi eu ţin la oamenii mei. Şi vreau să facă doamna alegerea între a pune lacăt pe uşă şi libertatea presei, care e liberă să scrie ci vrea, da? Să-şi pună lacătul pe uşă, la toate, şi să facă presă cum crede că trebuie să facă. Suntem o ţară liberă, da?”

Vrea să taie şi transportul

Tot în aceeaşi locaţie îşi desfăşoară activitatea şi o altă societate comercială, cu acelaşi acţionariat. Este vorba de Transport Public SA, care are acelaşi gen de relaţii contractuale cu CET Bacău. Deoarece sistarea furnizării de energie electrică la ambele societăţi deodată ar fi fost prea evidentă, Transport Public a beneficiat de prelungirea contractului pentru o perioadă de un an. Însă Stănilă a spus, în aceeeaşi discuţie cu reprezentantul Asociaţiei Club Karting Selena că „şi ăsta e un avertisment. La anu’ îi opresc şi Transport Public”. În disperare de cauză, reprezentantul Asociaţiei a încercat să programeze o audienţă la primarul Romeo Stavarache, dar completarea unui formular nu a garantat şi întrevederea cu edilul Bacăului, cumnatul lui Marius Stănilă, directorul comercial de la CET.

Dragoş Luchian, neputincios

În cele din urmă s-a reuşit stabilirea unei întrevederi cu viceprimarul Dragoş Luchian, candidat pentru Senatul României în Colegiul 1. Dar şi acesta s-a declarat neputincios, invocând existenţa unei ierarhii pe care nu poate să o încalce. Şi dacă este vorba de ierarhie în Primărie, singurul mai sus decât Luchian este nimeni altul decât primarul Romeo Stavarache. Prin urmare, din moment ce singurul factor decizional în această chestiune era primarul, este limpede că situaţia de la Asociaţia Club Karting Selena era cunoscută, după cum era cunoscută şi intenţia de a înceta raporturile contractuale şi cu SC Transport Public SA. În plus, iniţiativa acestui gen de acţiuni este greu de crezut că nu a beneficiat de acordul sau chiar de complicitatea altor factori decizionali din primărie, în frunte cu primarul Stavarache. Acesta din urmă ar fi unul dintre principalii beneficiari ai tăcerii dinspre Deşteptarea, care l-a criticat în mod constant. Din punct de vedere strict legal, fapta de a împiedica derularea unor relaţii comerciale aducătoare de venituri la bugetul societăţii unde este angajat constituie un abuz în serviciu contra interesului public, asta dacă se ţine cont de regimul public al CET, societate care este susţinută cu subvenţii atât de la bugetul local cât şi de la cel naţional şi care a beneficiat şi de substanţiale finanţări din fonduri europene.

Stănilă, managerul de import

O dată cu Romeo Stavarache au ajuns în funcţii de conducere pe ici pe colo şi o serie de rubedenii sau cumetri. Sau dacă nu pe funcţii publice, în relaţii contractuale cu primăria de unde au luat bani grămadă. Cazul cumnatului Marius Stănilă este cel puţin dublat de cel al lui Liviu Cenuşă, un fel de verişor care se ocupă de bunăstarea unei părţi a presei favorabile primarului. Marius Stănilă este cel care a fost pe vremuri în celebra vacanţă din Tenerife alături de Romeo Stavarache şi de reprezentantul societăţii MW Zander, care s-a ocupat de faimosul grup de cogenerare instalat la CET Bacău. Deficienţele contractuale de la vremea cu pricina au făcut multe valuri, dar liniştea s-a reinstaurat pe fundalul unor guvernări favorabile. Iar Marius Stănilă s-a impus la CET Bacău ca fiind cel fără de care nu se poate lua nicio decizie. Bineînţeles, cu sprijinul lui Romeo Stavarache. Acum, Stănilă a ajuns la şantaj faţă de mass media. Cum îl va mai ajuta de data aceasta primarul-cumnat? Procesul lui Stănilă se înscrie deja pe o listă a apropiaţilor lui Stavarache care au început să aibă probleme cu legea. Este cazul cumătrului Constantin Apostol, directorul ARD N-E, cercetat alături de soţia lui Lucian Ciubotariu, liberalul candidat la deputaţi pe colegiul 3, pentru gestionarea cu probleme a unor finanţări europene. Şi se pare că e doar începutul…

Social

Scris de la 5 noiembrie 2012. Adaugat in Ancheta. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin intermediul RSS 2.0. Poti lasa un comentariu sau un trackback (link) la acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *